Capçalera Sagrada Família

Requiem

Wolfgang Amadeus Mozart

A la Basílica de la Sagrada Família

"Com que la mort és el veritable objectiu de la nostra existència, he conegut tan bé aquest veritable i millor amic de la humanitat en els últims anys que la imatge de la mort ja no em fa por".

Wolfgang A. Mozart

La basílica de la Sagrada Família serà l’escenari privilegiat on es presentarà la versió del Rèquiem de Mozart a càrrec de les formacions musicals del Gran Teatre del Liceu, amb el mestre Giovanni Antonini al capdavant. 

Un acte fruit de l’acció conjunta de les dues institucions i exclusivament adreçat a un públic menor de 35 anys (la mateixa edat en què va morir el genial Wolfgang Amadeus Mozart).

 D’entre tot el catàleg mozartià, destaquen obres com Le nozze di Figaro, Don Giovanni, la Simfonia «Júpiter», els concerts de piano i orquestra, La flauta màgica, els quartets dedicats a Haydn, entre moltes altres, però si hi ha una obra que universalment té una intensitat lluminosa molt especial, aquesta és la partitura del Rèquiem KV 626.

Embolcallada en un halo de llegenda, la Missa de Rèquiem és la culminació d’una etapa en l’obra tardana del compositor dedicada a la música religiosa. Truncada per la seva prematura mort durant el seu procés de creació, és un veritable document autobiogràfic. Va ser completada pel seu deixeble Franz Xaver Süssmayr, al voltant de la qual persisteixen nombrosos interrogants: Mozart va plantejar la qüestió de la mort, però la seva pregunta va quedar sense resposta. 

Opus ultimum, on el compositor de Salzburg va saber expressar, a través d’aquest text de la litúrgia cristiana, tots els estats d’ànim: des de la por del Judici (Dies irae) a l’esperança de la clemència de Déu (Kyrie), de l’angoixa del patiment inútil (Recordare) a la certesa d’un més enllà ple de llum (Luceat eis). 

Un plany fúnebre, però sobretot una pregària extrema, tot implorant la misericòrdia divina. Poques vegades una música ha estat tan marcada pel geni, l’expressió, la fe i el patiment d’un ésser humà. Per a aquesta vetllada s’han inclòs algunes altres partitures del compositor, tot alimentant una visió de redempció i alhora de fe en l’home i en la seva capacitat de fer del món un lloc millor. Les ressonàncies de la sublim obra inacabada de Mozart dins del fascinant temple incomplet de Gaudí provocaran una elevada conversa amb nosaltres mateixos: una immersió en les profunditats de l’ànima humana per comprendre el poder de la paraula, la música i els enigmes de la transcendència.

El LiceUnder35 té el suport de:

Logo Casa SEAT negre
TimeOut Barcelona
Logo The Social Club
Logo Gessamí

Dates i entrades

LiceUnder35

Funció gratuïta. Les entrades d'aquest concert les podran adquirir els menors de 35 anys a través d'un sorteig que es realitzarà el gener del 2025.

LiceUnder35

Durada aproximada
1h

Ficha artística

Cor del Gran Teatre del Liceu (Pablo Assante, director)
Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu
Director
Giovanni Antonini

Programa

Rèquiem en Re menor, KV.626 (1791) 
Meistermusik, KV.477b (1785)
Miserere mei, KV.90 (1771)
Ne pulvis et cinis, KV.Anh.122 (1779)
Solfeggio F-Dur, KV.393/2 (1782)
‘Quis Te comprehendat’, KV.ANH.110 (1781)
O Gottes Lamm, KV.343/1 (1779)

Requiem

Wolfgang Amadeus Mozart
LiceUnder35